De do's en don't bij het inrichten van een dashboard

Een dashboard inrichten: hoe moet dat eigenlijk?
Er is een enorme hoeveelheid informatie te verzamelen van websitebezoekers. Daarnaast is het aantal online kanalen explosief toegenomen. Al deze gegevens zijn van weinig waarde wanneer ze niet goed geïnterpreteerd kunnen worden; een probleem waar veel marketing teams tegenaan lopen. 

Dit is waar een marketing dashboard uitkomst kan bieden. Echter kan het combineren van de verschillende databronnen voor een marketingteam uitdagend zijn. Om die reden geven we een opsomming van de belangrijkste punten bij het inrichten van een dashboard; de absolute do’s en don’ts.

DO

  • • Focus op de metrics die er toe doen. Een marketing dashboard dat de prestaties rapporteert ten opzichte van de key metrics (Zie blog “Metrics that Matter”) van het bedrijf, biedt inzicht voor de hele organisatie.
  • Geef aan waar de data vandaan komt. Door de databron zichtbaar te maken wordt er vertrouwen in de analyse gecreëerd. Denk aan bijvoorbeeld onder een grafiek te vermelden dat de data uit Google Analytics komt inclusief de tijdsperiode.
  • Creëer een geautomatiseerd dashboard. Terugkomende vragen kunnen gemakkelijk worden beantwoord door geautomatiseerde dashboards die een centrale bron van waarheid worden.

DON’T

  • • Begin bij het nulpunt. Over het algemeen hebben marketing teams vergelijkbare uitdagingen: het begrijpen van de customer journey, het optimaliseren van digitale uitgaven en het traceren van leads in de funnel. Er is geen reden om bij nul te beginnen. Definieer het einddoel en werk terug naar het begin.
  • Verschillende definities van metrics. Verschillende definities van metrics leiden tot chaos. Dashboards met op elkaar afgestemde metrics creëren een bron van waarheid. Zoals we hierboven al verwezen naar het Metrics that Matter framework, stem je samen de belangrijkste metrics af.
  • Kies opmaak boven inhoud. De data inzichtelijk maken moet de prioriteit zijn, niet het uiterlijk van het dashboard. Hou het simpel; het dashboard moet voor iedereen behapbaar zijn.

Een goed dashboard kan complexe vraagstukken vereenvoudigen. Ook vertelt het juiste dashboard een duidelijk verhaal dat voor de gebruiker makkelijk te volgen is. Houd deze do’s en don’ts in gedachten bij het maken van een dashboard en je bent op weg naar succes.

 
Contact

Neem contact op met onze experts

Cases

Lees de verhalen van onze partners

“Met Digital Marketing House is het leuk én goed samenwerken”

“Met de inhoudelijke kennis en data gedreven aanpak kwamen de commerciële resultaten snel.”

Door het gedrag van de klant te koppelen aan data, is er een simpel doch sterk fundament neergezet voor continue verbetering in de mediastrategie en is de besluitvorming veel concreter geworden.”

“Thomas en zijn specialisten hebben ons uitstekend geholpen met het concretiseren van onze CRM strategie”