Zo passen wij het metrics that matter framework toe
Groei begint met het stellen van een doel. Niet alle klanten en teams hebben een eenduidig beeld over het uiteindelijk te behalen hoofddoel. Het is daarom erg belangrijk om samen met je team een concreet doel en bijbehorende metrics te bepalen en dit in een overzichtelijk framework te zetten. Let wel, het hoofddoel is een prioriteit, niet de enige prioriteit.
“Frameworks werken gewoon. Ze brengen structuur aan in iets wat anders onoverzichtelijk kan zijn, zoals bijvoorbeeld een berg aan niet structurele data.” Frank Abrahams
In deze blog nemen we als voorbeeld taxi bedrijf Uber. Om te groeien in de markt hebben ze actieve gebruikers nodig die ritten maken. Zonder dit hoofddoel zouden ze geen business hebben. Het is dus belangrijk dat het hoofddoel concreet wordt gemaakt, duidelijk is voor het hele team en iedereen weet waar naartoe gewerkt moet worden. Als iedereen maar wat doet en er geen afstemming plaatsvindt over de taken, verantwoordelijkheden en wat er precies gemeten moet worden, dan verlies je het overzicht en weet je niet wat wel of niet werkt. Het laten groeien van je bedrijf wordt zo een bijna onmogelijke opgave.
Het Metrics That Matter framework
Met Uber als voorbeeld gaan we het Metrics That Matter framework invullen. Stel het doel is het realiseren van groei in het aantal ritten, dan kunnen we een toename van X% in het totaal aantal maandelijkse ritten als focus metric nemen. Daarnaast hebben we ook de Level 1 metrics, die de focus metric aanvullen. Voor Uber zouden dat de volgende L1 metrics kunnen zijn.
Focus metric: % groei in totaal aantal maandelijkse ritten
- Reach: Het totaal aantal gebruikers die je product hebben gebruikt in een bepaalde periode. Uber: % mensen wat zich registreert voor de app vanuit campagnes.
- Activation: Met welke actie wordt een nieuwe gebruiker een actieve gebruiker? Actieve gebruikers zijn gebruikers die een actie hebben ondernomen en waarde hebben gekregen van je product (in dit geval bijvoorbeeld, gebruikers die vervoerd zijn met de taxi) binnen de eerste week. Uber: % van nieuwe gebruikers die een rit hebben gemaakt in week 1.
- Engagement: Een meting van hoe vaak gebruikers interactie hebben met je product terwijl ze de belangrijkste acties uitvoeren. Uber: % van gebruikers met meer dan 1 rit per maand.
- Retention: Bepaald of je product de kracht heeft om gebruikers te behouden. Hebben je gebruikers genoeg reden om terug te komen en je product te blijven gebruiken? Uber: % gebruikers die wekelijks/maandelijks gebruikmaakt van de app.
- Business-specific: Deze metric weerspiegelt hoe je als bedrijf specifiek je waarde in de markt demonstreert. Uber: Gemiddelde orderwaarde (Average Order Value / AOV) per geboekte rit.
Een overzichtelijk dashboard met resultaten
Zodra je met je team en belanghebbenden de focus metric en onderliggende metrics hebt bepaald, kan je aan de slag. Stel KPI’s en doelstellingen op voor alle metrics zodat je de groei van jouw product of website kan bijhouden. De resultaten van je metrics kan je het beste overzichtelijk maken in een dashboard (zie blog ‘De do’s en don’ts bij het inrichten van een dashboard’). Dit kan je delen met de belanghebbenden zodat iedereen realtime op de hoogte blijft en je altijd bij kan sturen voor nog meer optimalisatie.
Cases
Lees de verhalen van onze partners

- Kosten per conversie -50%
- Omzetgroei in één jaar x10

- Een high performance digital marketing team; engagement score van 80% > 90%
- 15% lagere CPO & 44% conversie groei
“Met de inhoudelijke kennis en data gedreven aanpak kwamen de commerciële resultaten snel.”

- Merkbekendheid gestegen met 40%
- Daling acquisitiekosten met 15%
“Door het gedrag van de klant te koppelen aan data, is er een simpel doch sterk fundament neergezet voor continue verbetering in de mediastrategie en is de besluitvorming veel concreter geworden.”

- E-mail conversie groei van 20%
- Update van 10 customer journeys & > 100 e-mails